Programări:    +40 749 089 890
Open/Close Menu Clinica de obstetrică - ginecologie și medicină materno - fetală
Consilierea la menopauza

Cum ne ajută consilierea să traversăm menopauza fără probleme?

Ni se tot spune că menopauza este o etapă firească în viața unei femei. Însă cine are de suportat bufeuri, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție, pe lângă migrene, palpitații și alte simptome neplăcute „firescul” situației e greu de acceptat. Cu toate acestea, menopauza este o etapă de neevitat în viața femeii, iar consilierea medicală ne poate ajuta să o traversăm fără probleme.

Fiecare femeie știe că, începând cu vârsta de 45 și până la 55 de ani, menopauza se poate instala. Și totuși, această perioadă care vestește încetarea vieții fertile, ca urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor (estrogen şi progesteron) este similară pentru multe femei cu bătrânețea și declinul fiziologic. Ca să putem să ne raportăm la menopauză ca la o etapă firească a vieții, trebuie să știm cu ce ne confruntăm.

Ce este menopauza?

Este o perioadă fiziologică marcată de încetarea ciclurilor menstruale, ca urmare a opririi secreţiei hormonale a ovarelor. Menopauza apare arareori brusc. De obicei este un proces de transformare a organismului care poate dura de la câteva luni, la trei sau cinci ani. Menopauza confirmată – când deja a trecut un an de la ultima menstruație – este precedată de premenopauză. Schimbările hormonale sunt „vinovate” de neplăcerile care pot apărea în această perioadă, iar printre acestea se numără: cicluri neregulate, menstruație mai mult sau mai puțin abundentă decât de obicei, bufeuri, migrene, transpirații nocturne, insomnie, sâni dureroși, balonări, anxietate, schimbări de dispoziție, acumularea unor kilograme în plus. Toate aceste simptome ne pot îngrijora și au potențialul de a degrada calitatea vieții. Însă nu este obligatoriu să experimentăm toată lista de simptome premergătoare menopauzei. Iar până la 20% dintre femei nu se întâlnesc cu niciuna dintre aceste neplăceri.

Dacă vrem să aflăm perioada când se va instala menopauza putem să îi cerem medicului ginecolog să ne recomande o serie de analize. Testul pentru hormonul anti-Mullerian (AMH) este un marker al funcției ovariene, cu ajutorul căruia se determină rezerva ovariană rămasă. Se mai pot face o serie de teste hormonale, care pot aprecia debutul tranziției spre menopauză.

Cum ne ajută consilierea medicală în perioada menopauzei?

Menopauza este o schimbare majoră în viața unei femei, cu un impact psihologic important. Dacă este însoțită și de simptome fizice care afectează calitatea vieții (insomnii, bufeuri, incontinență urinară, uscăciune vaginală, obezitate, diminuarea dorinței sexuale, anxietate sau depresie) este recomandat să apelăm la consilierea medicală. După evaluarea pacientei și în funcție de necesitățile acesteia, medicul poate recomanda terapia de substituție hormonală (eficientă pe termen scurt, mai ales în premenopauză), terapia non-hormonală, tratamente pentru patologiile asociate menopauzei, până la un regim sănătos de viață.

Este important să știm care sunt patologiile asociate menopauzei și ce trebuie să facem pentru a le evita. În acest sens, consilierea medicală este foarte utilă. Când organismul femeii nu mai este protejat de producția de estrogen și progesteron, multe afecțiuni nedorite pot „bate la ușă”. Bolile cardio-vasculare, osteoporoza, uscăciunea vaginală, accentuarea durerilor reumatice, hipertensiunea, patologiile genitale și urinare, creșterea riscului de diabet, Alzheimer și cancer, pe lângă depresii, diminuarea capacității de concentrare și slăbirea memoriei sunt doar câteva dintre acestea.

În cadrul ședințelor de consiliere medicală, putem stabili împreună cu medicul cele mai eficiente metode de prevenire a acestor afecțiuni, fie că este vorba despre medicamente, suplimente nutritive, terapii alternative și stil de viață sănătos. Acesta din urmă e indicat să se axeze pe o alimentație sănătoasă, hipocalorică, exerciții fizice, renunțarea la fumat, moderație în consumul de alcool, somn suficient.

Să ne gândim la faptul că menopauza înseamnă, în medie, o treime din viața unei femei. E de dorit, așadar, să trăim această perioadă bucurându-ne de o bună stare de sănătate, echilibru și energie.