Consultația ginecologică

După începerea vieții sexuale sau după vârsta de 18 ani, orice femeie trebuie să consulte medicul ginecolog cel puțin o dată pe an, în situația în care nu are motive medicale să o facă mai des. Consultul ginecologic de rutină este o componentă esențială a unui program de prevenție absolut obligatoriu pentru sănătatea femeii. Un control ginecologic nu durează, în mod normal, mai mult de 20 de minute și este împărțit în două etape: discuția și evaluarea stării generale cu examinare clinică.

Consultația ginecologică diferă ca preț și supune o discuție cu specialistul, o examinare pelviană și un test Babeș-Papanicolau. Până la vârsta de 35 de ani, consultul ginecologic este recomandat a fi efectuat anual, iar după vârsta de 35 de ani, medicii ginecologi recomandă efectuarea unui control ginecologic cel putin o dată pe an sau în funcție de recomandarea medicului.

Ce inseamna o consultație ginecologică și ce presupun primele vizite?

Adolescentele vor fi educate să valorizeze relația cu medicul ginecolog și vor învăța importanța prevenției prin vizite la medicul ginecolog în care nu vor fi consultate, ci doar vor vorbi deschis cu un specialist despre:

  • potențialele probleme ale aparatului reproducător
  • viața sexuală
  • boli cu transmitere sexuală
  • metode contraceptive

De asemenea, parinții și adolescentele se vor informa cu această ocazie despre HPV (human papilloma virus), despre incidența virusului și vaccinare, pentru a avea o imagine cât mai corectă și completă asupra incidenței acestui virus, dar și a metodelor de diminuare a riscului de infestare. Medicul ginecolog le va explica adolescentelor care este incidența HPV, care, potrivit statisticilor, crește ca risc cu 15% cu fiecare partener sexual nou.

De ce este important consultul ginecologic?

Femeile vor apela la medicul ginecolog, în afara controalelor de rutină, ori de câte ori au sângerări în ciclurile menstruale sau după contact sexual, dacă au scurgeri vaginale persistente și anormale, dacă simt durere sau presiune în interiorul cavității pelviene, crampe menstruale cu o intesitate mai mare decât cea normal, mâncărimi, dureri, inflamații. Dacă pacienta își planifică o viitoare sarcină, primul pas este consultul ginecologic și o evaluare completă a aparatului reproducător, prin analize medicale specifice. Mergând mai departe, consultul ginecologic în sarcină diferă de la pacientă la pacientă și este urmat de o serie de recomandări precise.

Medicii ginecologi recomandă ca vizita anuală să se facă la două săptămâni după încheierea menstrei pentru ca rezultatele să fie concludente. Pregătirea pentru întâlnirea cu medicul ginecolog nu presupune nimic complicat.

Pacienta nu trebuie să fi întreținut relații sexuale cu 24 de ore înainte de întâlnirea cu medicul ginecolog și să nu facă niciun fel de spălături intravaginale, astfel încât secrețiile normale ale vaginului să nu fie modificate. Doctorul va solicita ca vezica urinară să fie golită. Medicul va evalua zona pelviană, printr-un examen bimanual și cea abdominală. În unele situații va examina și sânii. Consultul ginecologic mai presupune verificarea formei și dimensiunii uterului, posibile modificări ale ovarelor sau prezenta unor formațiuni de tip fibrom.

Pentru a te ține departe de eventuale neplăceri, ai grija de sănătatea ta, alege-ți un medic și programează-te din timp la un consult ginecologic.