SĂPTĂMÂNILE 1 ȘI 2 DE SARCINĂ

Este etapa în care nu putem vorbi despre conceperea copilului, dar putem vorbi cu siguranță despre faptul că sarcina ta începe să se dezvolte din clipa în care corpul tău se pregătește efectiv pentru momentul ovulației, respectiv al fertilizării. În timpul concepției, ovulul eliberat de ovare este fecundat de un spermatozoid, iar celula-ou astfel obținută va crește în uterul tău în următoarele săptămâni pana va atinge punctul în care va veni pe lume.

Săptămânile 1 și 2 raportate la copilul tău

În faza incipientă, a primelor 2 săptămâni de sarcină, corpul tău se pregătește pentru minunata aventură la care urmează sa ia parte. La  acest moment nu putem sa vorbim despre un embrion, și cu atât mai puțin despre un bebeluș. Dar putem sa discutăm despre un ovul care este pregătit sa fie fertilizat.

Asa cum aminteam anterior, în primele 2 săptămâni, mai cu seama după ultimul ciclu menstrual, corpul tău depune eforturi pentru că intră în  faza în care se pregătește să îi facă loc viitoare sarcini, iar acest moment este ovulația. Tot acum, uterul deschide calea ovulului fertilizat. Momentan nu putem vorbi despre un bebe sau un embrion. Cel puțin nu încă! Exista însă, un ovul pregătit să fie fertilizat. Chiar dacă fertilizarea s-a produs cu succes, minunata veste că ești însărcinată o vei putea afla în luna următoare.

Săptămânile 1 și 2 raportate la corpul tău

În primele săptămâni de sarcină are loc ultima perioadă menstruală (sau cel puțin pentru o perioadă de timp): vorbim la acest moment despre perioada în care secreția uterului se varsă, aducând ouă nefertilizate din luna precedentă. Pentru a te clarifica cu ce se întâmpla în această perioadă în corpul tău, este extrem de important să știi că în primele 2 săptămâni de sarcină se activează FSH-ul sau hormonul de stimulare a foliculului. Etapă cu etapă, din clipa în care foliculii devin maturi, ei dau naștere unui alt hormon, care se numește estrogen. El este responsabil pentru două faze: inițial, ajută secreția uterului să devină mai vâscoasă, iar ulterior, odată ce se atinge un nivel suficient de ridicat de estrogen, acesta va produce un alt hormon, numit  LH sau hormon luteinizat. Tot acest proces influențează foliculul, asa încât el să poată străbate peretele ovarian (sau procesul de ovulație, asa cum probabil îți este mult mai cunoscut, și care apare de regulă, între 24-36  de ore de la creșterea hormonului luteinizat), pentru a face contact cu lichidul seminal și care, va transforma ovulul într-un embrion, și deci… viitorul tău bebeluș. Într-o lună, un singur folicul devine dominant și este destinat ovulației.

Deși  poate părea incredibil, numărătoarea începe chiar din aceste prime 2 săptămâni, adică în perioada de dinaintea fertilizării, deși oul și lichidul seminal nu au fost în uter. Între timp, uterul începe să sufere transformări e și să se adapteze nevoilor și cerințelor  noului „chiriaș”. Deși în primele săptămâni nu ești însărcinată propriu-zis, iar minunea ta este la stadiul de dorință decât un organism viu, asta nu înseamnă ca trebuie să te neglijezi. Deși tehnic vorbind,  sarcina nu este confirmată, nu este prea devreme pentru a începe să introduci dietei tale  vitamine prenatale și să renunți la obiceiuri mai puțin sănătoase din viața ta (fumat, alcool, dietă dezechilibrată și nesănătoasă).

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

Săptămâna 3 de sarcină >>>

Etapa în care viitorul bebeluș este ceva mai mic decât o sămânță de mac. Pe măsură ce spermatozoizii intra în contact cu ovocitele, are loc fertilizarea, iar bebelușul tău capătă forma unui mic grup de celule, denumit blastocist.

Săptămâna 3 de sarcină

SFAT

Acidul folic reduce riscurile de tub neural cu până la 70%. Dacă te pregătești să rămâi însărcinată, îți recomandăm să incluzi în dieta ta zilnică 400 mg de acid folic și vei proteja în acest fel creierul bebelușului nenăscut!

TOT ACUM

Bucură-te de sexul neprotejat și de toate momentele speciale pe care le petreci cu partenerul tău.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe