SĂPTĂMÂNA 10 DE SARCINĂ

Bebelușul tău avansează de la starea de nucleu la starea de făt și începe etapa de dezvoltare a oaselor și a cartilajelor. Este posibil să ai de luptat cu un nou simptom: constipația!

Săptămâna 10 raportată la copilul tău

În aceasta săptămâna se încheie o perioadă importantă în dezvoltarea bebelușului tău, și anume perioada embrionară. Începe acum dezvoltarea ca făt. În săptămâna 10, bebelușul este de dimensiunea unei nuci crude și are aproape 4 cm. Crește repede și mult și asta trebuie să te bucure! Micuța formațiune începe să semene din ce în ce mai mult cu un bebeluș adevărat, acum se formează oasele, cartilajele și încheieturile de la mâini și picioare (genunchi, glezne, coate). Mâinile și picioarele se pot flexa deja, deci o poți considera o binecuvântare!

Îți vine să crezi sau nu, tot acum, încep să apară timid (doar sub gingie) dințișorii, dar care vor sparge abia după 6-7 luni de la nașterea bebelușului. Se dezvoltă tot acum și alte sisteme, ca de exemplu: sistemul digestiv, renal. Stomacul bebelușului începe să producă sucuri digestive, rinichii își încep și ei funcțiile iar dacă este băiat, produce deja testosteron. Iar asta este cu adevărat miraculos, nu-i așa?!

Săptămâna 10 raportată la corpul tău

În săptămâna aceasta de sarcină, corpul tău se afla sub influența acelorași hormoni de sarcină, iar mușchii netezi ai intestinului devin lenți și este foarte probabil să te confrunți cu un alt inconvenient, constipația. Există alternative prin care îți poți ușura sarcina (și la propriu, și la figurat). Noi te sfătuim sa consumă cât mai multe fibre (din cereale integrale) fructe și legume, să te hidratezi suficient și, nu în ultimul rând, încearcă să faci cât mai multe exerciții fizice. Săptămâna 10 de sarcină, vine cu o modificare vizibilă (nu exagerat de mare) la nivelul abdomenului inferior, și asta pentru că uterul se dezvoltă din ce în ce mai mult, făcând loc bebelușului în continuă creștere.

În parcursul sarcinii, volumul mediu al sângelui din corpul femeii crește cu aproape 50% și venele încep să se adapteze la noul flux. Vei observa venele, liniile albastre de pe corpul tău, ca un fel de harta a sarcinii. Si asta pentru că venele se măresc în această perioadă și devin mai vizibile, mai ales dacă ai pielea foarte albă. Această rețea de vene este responsabilă cu transportul crescut de sânge necesar pentru a alimenta fătul în continuă dezvoltare. Nu trebuie însă să îți faci griji, situația va reveni la normal după naștere și mai ales după perioada în care alăptezi.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 9 de sarcină

Bebelușul tău are dimensiunea unei măsline, tot acum se dezvoltă mușchii și asta te va obosi puțin. Îți recomandăm să te odihnești suficient, deci cel mai bine este să dormi cât mai mult.

Săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 11 de sarcină >>>

Bebelușul tău este acum de 4 cm și are o greutate de aproximativ 7 grame. De la acest moment începe să capete forme din ce în ce mai conturate, iar corpul tău începe să se obișnuiască din ce în ce mai mult cu schimbările survenite odată cu sarcina.

Săptămâna 11 de sarcină

SFAT

Pentru a evita constipația, te sfătuim următoarele: consumă cât mai multe cereale integrale (în special cereale bogate în fibre) fructe proaspete (kiwi, în mod special), fructe uscate, legume crude și ușor gătite, nuci și semințe. În al treilea rând, bea cât mai multă apă și sucuri naturale. Nu uita de mișcare! Asumă-ți faptul că ești însărcinată, nu bolnavă!

Dacă totuși nu reușești să scapi de constipație în câteva zile, lasă-ți rușinea deoparte și sună-ți medicul. El te va ajuta în această situație. Nu încerca automedicația, remedii naturale sau băbești, și înțelege că este esențial să ceri sfatul medicului!

Fii optimistă și îmbrățișează cu emoție această întreagă experientă!

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe