SĂPTĂMÂNA 11 DE SARCINĂ

Bebelușul tău este acum de 4 cm și are o greutate de aproximativ 7 grame. De la acest moment începe să capete forme din ce în ce mai conturate, iar corpul tău începe să se obișnuiască din ce în ce mai mult cu schimbările survenite odată cu sarcina.

Săptămâna 11 raportată la copilul tău

Bebelușul are degetele!!! Având o lungime  de aproximativ 4 cm și o greutate 7 grame, bebelușul tău s-a dezvoltat semnificativ de mult în ultima săptămână. În eventualitatea în care discutam despre sexul bebelușului la feminin, ovarele încep să se dezvolte, dar chiar și asa e prea devreme să afli cu exactitate sexul. Până în acest moment al sarcinii, bebelușul tău se bucură de o serie de caracteristici umane, care se pot repera cu ușurință la o ecografie de trimestrul 1: mânuțe și picioare, urechiușele aproape formate, nările, limbuță și mameloane vizibile. Tot acum, încep să se formeze și foliculii de păr. În următoarele câteva săptămâni, unghiile vor începe și ele să crească, iar corpul bebelușului se îndreaptă și se prelungește!

Săptămâna 11 raportată la corpul tău

În această săptămâna de sarcină vei începe să te simți ușor mai bine, și asta datorită faptului că organismul deja a început să perceapă sarcina ca atare. Răul de dimineață începe să dispară și acum se deschide pofta de mâncare din ce în ce mai mult. Acest lucru este normal, dar atenție cu “acest mâncat cat pentru doi”! Alimentația trebuie aleasă cu grijă și trebuie sa fie formată din cele mai nutritive alimente. Discutăm despre o dieta echilibrată, dar asumată ca un regim de viata sănătos. Tot acum, abdomenul începe să se dezvolte pentru că bebelușul își face loc dar din exterior, probabil sarcina se vede doar ca o balonare.

În această săptămână, balonarea și gazele s-ar putea să îți dea ceva bătăi de cap! Sunt simptome absolut normale pentru o gravidă, dar totuși efecte secundare ale sarcinii. Progesteronul relaxează țesutul muscular în corpul tău, și asta se întâmplă inclusiv în tractul gastrointestinal. Acest lucru duce la încetinirea digestiei și pentru a oferi mai mult timp substanțelor nutritive din alimente să fie absorbite în fluxul sanguin și ulterior, să fie transmise bebelușului.

Pe măsură ce uterul crește, va împinge spre stomac și intestine, punând mai multă presiune asupra tractului digestiv, determinând astfel balonarea. Aspectul pozitiv este că bebelușul tău nu va simți durerea.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 10 de sarcină

Bebelușul tău avansează de la starea de nucleu la starea de făt și începe etapa de dezvoltare a oaselor și a cartilajelor. Este posibil să ai de luptat cu un nou simptom: constipația!

Săptămâna 10 de sarcină

Săptămâna 12 de sarcină >>>

Bebelușul tău are dimensiunea unui kiwi. În ultimele săptămâni, micuța făptură și-a dublat dimensiunea. Acest lucru este greu de crezut mai ales dacă nu ai luat mult în greutate… și de aceea,  în unele situații, nu prea se vede această creștere și de la exterior.

Săptămâna 12 de sarcină

SFAT

Balonarea poate fi evitată sau încetinită dacă eviți alimentele care sunt arhicunoscute pentru gazele pe care le provoacă, și aici iți lăsăm o lista întreagă: fasole, varză, alimente prăjite, sucuri acidulate, dulciuri.

Sfatul nostru este sa consumi cât mai multe legume, fructe și salate.

Nu neglija mișcarea, chiar dacă te simți din ce în ce mai grea.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe