SĂPTĂMÂNA 12 DE SARCINĂ

Bebelușul tău are dimensiunea unui kiwi. În ultimele săptămâni, micuța făptură și-a dublat dimensiunea. Acest lucru este greu de crezut mai ales dacă nu ai luat mult în greutate… și de aceea,  în unele situații nu prea se vede această creștere și de la exterior.

Săptămâna 12 raportată la copilul tău

În acest punct, sistemul digestiv a început să funcționeze, iar această veste trebuie tratata cu toată seriozitatea. În această săptămână se finalizează dezvoltarea sistemului digestiv, care începe să lucreze în ritm normal. Din acest moment, alte organe urmează să se dezvolte și să se maturizeze pană în săptămâna 28.

Sistemul digestiv angrenează în procesul sau de dezvoltare și alte procese importante: de exemplu, mușchii încep să se flexeze și să se contracte, ceea ce va fi foarte important pentru după ce se va naște. Aceste mișcări care se dezvoltă acum sunt esențiale pentru momentul în care mâncarea va fi împinsă pe tractul digestiv pe baza deprinderilor și funcționalităților dobândite în această perioadă.

Măduva spinării lucrează foarte mult în această perioada: creează celulele albe. Ele îi vor fi utile pentru atunci când va ieși din siguranța burticii tale și va ajunge să interacționeze cu mediul exterior. Ele se vor transforma în cea mai bună armă cu care va lupta împotriva infecțiilor. La morfologia fetala vei avea parte de o minune: vei auzi inima bebelușului!

Săptămâna 12 raportată la corpul tău

În aceasta săptămâna de sarcină uterul tău se așează pe poziție. El migrează din zona pelvisului și se așază în abdomen. Acum are dimensiunea unei portocale mai mari. Odată cu acesta mutare vor dispărea nevoia ta obositoare și deranjante de a urina frecvent. Grețurile, aversiunea la unele alimente și mirosuri, precum și oboseala vor fi episoade pe care vei începe sa le uiți. Dar asta nu înseamnă ca nu vei avea parte de late stări și un alt simptom.

Americanii o numesc „dizziness”, în română nu există un singur cuvânt care să o descrie perfect, așa că o vom descrie că fiind o amețeală combinată cu o stare de confuzie și somn. Hormonul vinovat de această stare este progesteronul. Dar nu strică să afli că datorita lui, vasele de sânge se dilată astfel încât să ajungă mai mult sânge la bebeluș. Din acest motiv, presiunea sângelui scade și creierului tău îi revine mai puțin sânge, deci mai puțin oxigen. Iar asta se traduce astfel: vei observa că atunci când te ridici brusc, vei ameți. O altă cauză este nivelul scăzut de zahăr din sânge, iar acest simptom apare dacă nu mănânci regulat.

Tot în această perioadă pot apărea reacțiile legate de sex. Pentru că hormonii acționează diferit asupra femeilor, unele pot fi foarte doritoare de sex, în timp ce altele pot fi efectiv lipsite de orice dorință. Indiferent de cum se întâmplă în cazul tău, este absolut normal să apară și să sesizezi niște transformări. Important este să comunici deschis cu partenerul tău și să înțelegeți amândoi această situație în care va aflați.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 11 de sarcină

Bebelușul tău este acum de 4 cm și are o greutate de aproximativ 7 grame. De la acest moment începe să capete forme din ce în ce mai conturate, iar corpul tău începe să se obișnuiască din ce în ce mai mult cu schimbările survenite odată cu sarcina.

Săptămâna 11 de sarcină

Săptămâna 13 de sarcină >>>

Se apropie finalul primului trimestru. Bebelușul este cât o piersică mai mare.

Săptămâna 13 de sarcină

SFAT

In această perioadă, în care toate stările neplăcute din primul trimestru au dispărut, este foarte posibil să-ți dorești să faci sex. Dacă simți dureri sau contracții este bine să te abții.

Este momentul să programezi prima consultație la o morfologie. Stabilește cu partenerul tău când puteți să mergeți împreună pentru că noi vă garantăm că va fi o experiență minunată. În clinica noastră, întâlnirea cu bebelușul tău se face cu ajutorul celei mai noi tehnologii, Voluson 10 și cu softul Astraia, metodă de screening prenatal inventată de celebrul profesor Nicolaides.

Dacă ești constipată în această perioadă, poți să faci câteva lucruri simple: mănâncă mere cu tot cu coajă, bea ceai de cozi de cireșe și foarte multă apă.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe