SĂPTĂMÂNA 13 DE SARCINĂ

Se apropie finalul primului trimestru. Bebelușul este cât o piersică mai mare.

Săptămâna 13 raportată la copilul tău

Începând din acest punct, bebelușii încep să se dezvolte în ritm mai alert, iar creșterea va fi observată de medicul tău. Acum se dezvoltă intestinele și corzile vocale, iar oasele foarte subțiri încep să se transforme în mâini și picioare. Intestinele copilului se dezvoltă și se așază în abdomen. Pentru că bebelușul tău este foarte elastic, îl vei putea surprinde la ecografie cu degetele de la picioare în gură. Placenta crește și ea în paralel cu bebelușul, adaptându-se la noile lui dimensiuni și nevoi.

Săptămâna 13 raportată la corpul tău

De la acest moment, mai ai o săptămâna pană în cel de-al doilea trimestru când vei începe să te simți foarte bine. Această a două perioadă a sarcinii este cea mai ușoară. Sunt puține sarcinile în care oboseală rămâne o constantă și în cel de-al doilea trimestru. Cu toate acestea, în această perioadă te poți confrunta cu o creștere în cantitate a secrețiilor vaginale. Nu trebuie sa te impacientezi, este un fenomen absolut normal, care se numește leucoree și care va deveni și mai pregnant. Ea este produsă de estrogen și de creșterea presiunii sângelui în zona pelviană. Corpul tău este cel care generează aceste secreții naturale că se protejeze de bacterii. Chiar dacă este o stare neplăcută, este absolut contraindicat să faci spălături vaginale în această perioada de gravidie pentru că poți schimba microorganismele din vagin și poți genera infecții.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 12 de sarcină

Bebelușul tău are dimensiunea unui kiwi. În ultimele săptămâni, micuța făptură și-a dublat dimensiunea. Acest lucru este greu de crezut mai ales dacă nu ai luat mult în greutate… și de aceea,  în unele situații, nu prea se vede această creștere și de la exterior.

Săptămâna 12 de sarcină

Săptămâna 14 de sarcină >>>

Acum bebelușului tău începe să-i crească părul, genele și sprâncenele și începe să se miște cu mai multă forță, astfel încât vei începe să-i simți prezența din ce în ce mai mult.

Săptămâna 14 de sarcină

SFAT

Dacă trimestrul doi te prinde în perioada gripelor și a răcelilor la tot pasul, ai grijă cum gestionezi această situație. Diminuarea interacțiunilor cu mediile contaminate care cresc riscul îmbolnăvirii este cel mai simplu lucru pe care îl poți face.

Poți să începi să faci primele exerciții Kegel! Strânge mușchii pelvisului câte 10 secunde de câte 20 de ori cam de 3 ori pe zi. Întărirea acestor mușchi este un beneficiu absolut în perioada sarcinii, care îți va fi extrem de util și la naștere. Pentru aceste exerciți nu trebuie să faci nimic în mod particular, poți să stai pe scaun și să exersezi sau poți să te plimbi prin parc făcând aceleași mișcări.

Plimbă-te pe jos câteva minute pe zi, mănâncă sănătos, evita băuturile cu un grad acidulate și bucură-te de fiecare zi ce vine!

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe