SĂPTĂMÂNA 19 DE SARCINĂ

Bebelușul tău are dimensiunea unui grapefruit. Pielea lui se bucură acum un înveliș protector. Dar asta nu te ajută pe tine să scapi de durerea de picioare. Tu acum te poți bucura de nouă etapă de evoluție în care intră minunea mică!

Săptămâna 19 raportată la copilul tău

În această săptămâna de sarcină bebelușul tău a ajuns cât un grapefruit, cu aproximativ 250 de grame și în jur de 15 cm lungime. Pielea sensibilă a bebelușului este acum acoperită cu vernix caseosa. Ca să înțelegi mai bine, ne referim la un strat de grăsime, alb ca de brânza, care protejează pielea de fenomenul de încrețire produs la naștere.

Această substanță despre care vorbim este grasă, albă și alcătuită din un fel de ulei, provenit din glandele copilului tău și celulele pielii moarte. Substanța se elimină la naștere, dar există și unele cazuri (în special la cei născuți înainte de termen), la care se poate observă această protecție cu care este acoperită pielea. La acest moment, picioarele bebelușului sunt sunt mai lungi decât brațele și poți chiar să simți discrete împunsături de salut, la intervale regulate de timp.

Săptămâna 19 raportată la corpul tău

În aceasta săptămâna de sarcină,  un somn bun este tot ceea ce ai nevoie la sfârșitul unei zile obositoare! Dar, dacă ești in aceeași categorie a viitoarelor mame, ceva mai ghinioniste, ceva s-ar putea să te țină trează…crampele de la picioare!

Aceste dureri care traversează în sus și în jos sunt foarte întâlnite în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Spasmele pot apărea atât în timpul zilei, dar te vei confrunta cu ele mai mult pe timp de noapte. Nu exista o explicație sigură asupra factorilor ce le provoacă, deși există câteva teorii plauzibile. Pe de o parte, ar putea fi vorba despre greutatea pe care mușchii picioarelor trebuie să o susțină și care devin obosiți de toată cantitatea în plus a sarcinii, pe de altă parte, vasele care transportă sânge la și de la picioarele tale sunt comprimate de uterul în creștere.

Există, de asemenea, și alte speculații care țin de dietă, deși această bănuială nu a fost fundamentată de studii. Oricare ar fi cauza, cu siguranță ai nevoie de o soluție rapidă atunci crampele se agravează sau nu te vor lasă să te odihnești în voie. Așadar,  iată ce poți face: îndreaptă-ți piciorul și îndoaie ușor glezna și degetele de la picioare spre gât, iar în acest fel mușchii se vor relaxa!

Primele lovituri mici pot fi resimțite în mai multe moduri. Oricând, în medie, între săptămâna 18 și săptămâna 22.  Ele pot fi resimțite ca niște bule de gaze, dar nu sunt tocmai asta. Unele dintre ele au de-a face cu kilogramele pe care le ai (și asta se explica cam asa: cu cât ești mai subțirică, cu atât mai probabil vei simți mai devreme mișcările), altele se refera la tonusul tău muscular, iar altele au legătură cu poziția copilului (atunci când bebelușul lovește cu fața în față, este mai greu să percepi mișcările).

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 18 de sarcină

Bebelușul tău în aceasta săptămâna are dimensiunea unei portocale și își începe timid practica pentru înghițire și supt. În ceea ce te privește pe tine, draga viitoare mămică, s-ar putea să ai o sensibilitate la burtică și să nu suporți să te atingă nimeni.

Citește mai multe

Săptămâna 20 de sarcină >>>

Bebelușul  tău are dimensiunea unei banane. Băiat sau fată? Poți afla sexul micii tale minuni în săptămâna aceasta, printr-o ecografie de rutină!

Citește mai multe

SFAT

Vei avea probabil de tras cu o mică infecție de candidoza pe parcursul sarcinii. Si în această situație, discuția cu medicul tău este extrem de importantă.

Evită băuturile acidulate și ține mereu o sticlă cu apă plată la îndemână pentru a evita deshidratarea!

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe