SĂPTĂMÂNA 3 DE SARCINĂ

Etapa în care viitorul bebeluș este ceva mai mic decât o sămânță de mac. Pe măsură ce spermatozoizii intra în contact cu ovocitele, are loc fertilizarea, iar bebelușul tău capătă forma unui mic grup de celule, denumit blastocist.

Săptămâna 3 raportată la copilul tău

Vești bune! În această săptămână s-a produs ovulația, și implicit fertilizarea! De la acest moment, în corpul tău, începe transformarea miraculoasă, care pornește de la o singură celulă și se va dezvolta până la cel ce va fi viitorul tău bebeluș, băiat sau fată. Odată ce lichidul seminal își face drum, ovocitul fertilizat denumit zigot, se divide în celule, ulterior în patru și așa mai departe, până în momentul în care grupul format însumează aproximativ 100 de celule la doar câteva zile după ce dintre lichidul seminal și ovocitul s-au întâlnit. Unele formează embrionul, altele placenta, dar pentru moment, bebelușul este încă o formațiune, de tipul unei bile microscopice, blastocist. Aceasta are loc la aproximativ 6 zile de la fertilizare.

În acesta săptămâna sarcină, blastocistul migrează din tubul uterin în uter pentru o perioada de șase zile. Odată regăsit în uter, hormonul de sarcină HCG este eliberat și este foarte probabil ca sarcina să poată fi confirmată chiar și doar cu ajutorul unui simplu test de sarcină.

Odată ce ajunge în săptămâna 4, blastocistul se va implanta în peretele uterin și va crește pentru următoarele nouă luni. Cu alte cuvinte, felicitări, ești ÎNSĂRCINATĂ!

Săptămâna 3 raportată la corpul tău

În săptămâna 3 de sarcină, schimbările survenite în corpul tău nu sunt evidente din exterior, cel puțin nu la acest moment. Dacă ai întreținut raporturi sexuale în timpul ovulației, ovocitul tău a fost fertilizat de un spermatozoid și corpul se pregătește să găzduiască blastocistul (el se va transforma în scurtă vreme în embrion, apoi în făt și, în final, în bebeluș) care se îndreaptă spre uter, unde se va „adăposti” pentru următoarele nouă luni.

În această perioadă, în corpul tău este produsă o cantitate mai mare de progesteron și estrogen. Ea este suficientă pentru a hrăni și susține dezvoltarea bebelușului pe viitor, până când placenta își preia acest rol, în serios, în aproximativ 10 săptămâni.

Nu te speria căci tot acum, pot apărea mici sângerări vaginale ori cunoscutele semne prevestitoare de sarcină: oboseală, greață chiar și stări de moleșeală, însoțite de vărsături. Ele sunt cauzate de modificările hormonale din organismul tău care se manifestă odată cu evoluția progresivă a sarcinii. Sângerarea are loc de obicei în timpul conceperii, dar multe femei o consideră o sângerare pre-menstruala; ea este o evidență a “implantării” și apare datorita faptului ca zigotul “împrumută” din țesutul uterin.

În această etapă, embrionul este prea mic și nu poate fi detectat ecografic, dar este foarte probabil ca nivelul ridicat de HCG (hormonul sarcinii) să confirme minunata veste cu ajutorul testelor de urină sau sânge.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămânile 1 și 2 de sarcină

Este etapa în care nu putem vorbi despre conceperea copilului, dar putem vorbi cu siguranță despre faptul că sarcina ta începe sa se dezvolte din clipa în care corpul tău se pregătește efectiv pentru momentul ovulației, respectiv al fertilizării.

Săptămânile 1 și 2 de sarcină

Săptămâna 4 de sarcină >>>

Este săptămâna în care blastocistul, conform denumirii științifice) sau viitorul tău bebeluș (ceva mai frumos spus) capătă forma unei semințe de mac. Acesta se dezvolta în învelișul uterului, apoi se modifica pentru a forma placenta și embrionul, în timp ce celelalte părți ale corpului bebelușului încep să se dezvolte.

Săptămâna 4 de sarcină

SFAT

In săptămâna 3, embrionul începe să se dezvolte! Pentru a-i oferi cele mai bune condiții de creștere, iți recomandăm să mănânci 3 porții de proteine zilnic pentru a ajuta la impulsionarea și dezvoltarea țesuturilor noi. De exemplu, poți consuma o porție de carne, cum ar fi carnea de pui fără piele sau carnea de vită, de aproximativ mărimea unei palme de copil.  Introdu dietei tale alimente bogate în fier, plus alimente bogate în vitamina C pentru a stimula absorbția de fier, un nutrient deosebit de important care ajută creșterea volumului sanguin.

Dacă nu consumi suficient calciu în perioada sarcinii, bebelușul o sa ia porția de calciu din organismul tău. Așadar, consumă produse precum: iaurtul grecesc, sana, sucurile naturale, cereale integrale și brânză tare sau pasteurizată.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe