SĂPTĂMÂNA 4 DE SARCINĂ

Este săptămâna în care blastocistul (conform denumirii științifice) sau viitorul tău bebeluș (ceva mai frumos spus) capătă forma unei semințe de mac. Acesta se dezvoltă în învelișul uterului, apoi se modifică pentru a forma placenta și embrionul, în timp ce celelalte părți ale corpului bebelușului încep să se dezvolte

Săptămâna 4 raportată la copilul tău

În săptămâna 4 de sarcină începe evoluția placentei și a embrionuluiNucleul format își termină călătoria de la tubul uterin în uter, iar odată ce a pătruns acolo, acesta se dezvolta în învelișul uterului și caută un loc propice în care evoluției naturale. Acum este momentul în care se creează acea legătură atât de specială cu tine, care va dura încă opt luni (și în plus, o viață întreagă). În această săptămână de sarcină, mica formațiune va fi protejată și hrănită de către placentă. Este esențial ca lucrurile să decurgă bine în această perioadă, deoarece acum se dezvoltă organele copilului. E bine sa te ferești, să te ții la distanță de substanțele nocive ar putea să îi provoace daune semnificative bebelușului în primul trimestru. Noi iți recomandăm să renunti cât poți de rapid la orice dependență și să introduci dietei un regim echilibrat, respectiv sa menții un stil de viață sănătos, fără de excese de orice natură.

Chiar dacă la acest moment vorbim despre dimensiuni sale minuscule, nu mai mari de un milimetru și nu mai mare decât o sămânță de mac, embrionul (deja putem vorbi despre această formațiune) este într-o continuă evoluție. Embrionul are, în această săptămâna de sarcină, trei straturi diferite de formațiuni celulare care vor deveni părți integrate ale corpului copilului. Stratul interior, cunoscut sub numele de endoderm, este stratul care va dezvoltă sistemul digestiv, ficatul și plămânii. Stratul mijlociu, numit mesoderm, este responsabil de formarea inimii bebelușului tău, a organelor sexuale, a oaselor, rinichilor și a mușchilor. Și nu cel din urmă, stratul exterior sau ectodermul, cel care va forma sistemul nervos al copilului, părul, pielea și ochii.

Săptămâna 4 raportată la corpul tău

În această perioadă, pe de o parte, unele femei încep să acuze simptome asemănătoare sindromului pre-menstrual caracterizat de: modificări ale stării de spirit, balonare, crampe, pe de cealaltă parte, altele nu manifestă niciun simptom sau doar câteva din cele amintite.

În această săptămână de sarcină, uterul ia în primire nucleul de celule format, în timp ce blastocistul sau viitorul bebeluș, începe să se lipsească de secreția uterină. Tot acum este foarte probabil să apară o mică sângerare care este cauzată de alipirea în peretele uterin. Sângerarea prin acest procedeu care este, de regulă, foarte facil este fie roz deschis, roșu deschis sau maro deschis și apare mai devreme decât perioada estimată.

Mai mult decât atât, tot acum este posibil sa  să mai ai parte și de balonare (din cauza hormonului numit progesteron), sau alte crampe moderate, care iți pot indică faptul că alipirea blastocistului s-a efectuat cu succes. Deși pare greu de crezut, luând în considerare faptul că embrionul este doar de dimensiunea unei semințe de mac, uneori poți traversa episoade de oboseală intensă, deoarece corpul depune un efort considerabil pentru a transforma nucleul de celule într-un embrion. Te mai poți confrunta cu schimbări de dispoziție din cauza fluctuațiilor hormonale și mai ales din cauza stresului. Toate aceste stări sunt mai accentuate în primele 12 săptămâni sau primele 3 luni, după care încep sa se mai atenuează puțin cate puțin.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 3 de sarcină

Etapa în care viitorul bebeluș este ceva mai mic decât o sămânță de mac. Pe măsură ce spermatozoizii intră în contact cu ovocitele, are loc fertilizarea, iar bebelușul tău capătă forma unui mic grup de celule, denumit blastocist.

Citește mai multe

Săptămâna 5 de sarcină >>>

Nucleul de celule începe să se transforme în embrion și are dimensiunea unei semințe de portocală. Acum, Inima și sistemul circulator se dezvoltă, în timp ce nivelurile hormonului de sarcină (HCG) din corp cresc.

Citește mai multe

SFAT

Analize și investigații într-o clinica de obstetrica si ginecologie în săptămâna 4 de sarcină – în această perioada este prea devreme pentru analize și investigații, însă acum te poți informa cu privire la testele de sarcină.

Continuă să faci mișcare și nu neglija de restul corpului tău. Și ca femeie însărcinată trebuie să ai grijă de tenul tău, deci nu uita să aplici creme specifice perioadei.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe