SĂPTĂMÂNA 5 DE SARCINĂ

Nucleul de celule începe să se transforme în embrion și are dimensiunea unei semințe de portocală. Acum, inima și sistemul circulator se dezvoltă, în timp ce nivelurile hormonului de sarcină (HCG) din corp cresc.

Săptămâna 5 raportată la copilul tău

Micuțul embrion are acum mărimea unei unei semințe de portocală. Dar totuși, încă nu e cazul să te gândești deja la afirmații precum „Ce repede mă dezvolt!”, întrucât vei avea timp suficient s-o folosești. De fapt, la acest moment, mica formațiune nu este mai departe de un “mormoloc” cu cap și coadă. Între timp, nivelul hormonului de sarcină din corpul tău este acum suficient de ridicat pentru a confirma sarcina și poți chiar să mergi la medic dintr-o clinica de ginecologie pentru a stabili termenul la care îți poți ține bebelușul  în brațe. În cadrul controlului medical se pot observa acum chiar și bătăile inimii. La această fază, placenta este în dezvoltare și se se va forma complet până la sfârșitul primului trimestru de sarcină. Ea reprezintă organul care va conecta în curând fătul în curs de evoluție, la peretele uterin, oferindu-i toate substanțele nutritive și oxigenul de care are nevoie.

În această etapă e util sa știi ca sistemul circulator devine funcțional, iar sângele își începe activitatea alături de un alt organ extrem de important, inima. Ea este în faza incipientă de dezvoltare, fiind compusă din două canale mici numite tuburi de inimă. Când aceste tuburi se cuplează, bebelușul tău va beneficia de o inimă pe deplin funcțională. Atenție! Tot în această săptămână începe și evoluția tubului neural (nesigilat la acest moment) cunoscut ca precursorul al creierului și măduvei spinării.  

Săptămâna 5 raportată la corpul tău

În săptămâna aceasta de sarcină, nivelul  hormonului de declanșare a acesteia în urină este suficient de crescut pentru a fi detectat la un simplu test de sarcină pe care îl poți efectua acasă. Cu siguranță, la acest moment, deja ți-ai pus probabil numeroase întrebări cu privire la ciclul menstrual. Confirmarea vei fi mămică îți va provoca negreșit un amalgam de emoții, și vei trece de la o stare de bucurie la alta de frică, spre una cu iubire si nelipsită anxietate. Schimbările de stare de spirit sunt absolut normale și îți recomandăm să inspiri adânc, sa te liniștești, să te obișnuiești cu ele pentru că vor face parte din viața ta pentru cel puțin următoarele 9 luni.

Tot în această perioada vor apărea și alte câteva semne specifice sarcinii, precum: stări de oboseală, sâni dureroși și grei, bufeuri… dar nu te panica! Este absolut normal și, deși, bebelușul tău este acum doar cât o sămânță de portocală, e bine să fii pregătită pentru dezvoltarea lui, căci corpul tău depune o muncă fantastică.

Cantitățile mari de hormoni sau diverse semnale chimice care traversează acum tot corpul tău și care conlucrează pentru a provoca nelipsitele schimbări fizice, sunt produse tot în săptămâna 5. Amintim că estrogenul, menține HCG acolo unde trebuie să fie, progesteron menține funcția placentei, mușchii netezi ai uterului de la contractarea și stimularea creșterii țesutului mamar. HCG-ul susține corpusul luteum, care hrănește copilul până când placentă preia atribuțiile și reglează cantitatea necesară de progesteron.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 4 de sarcină

Este săptămâna în care blastocistul, conform denumirii științifice) sau viitorul tău bebeluș (ceva mai frumos spus) capătă forma unei semințe de mac. Acesta se dezvolta în învelișul uterului, apoi se modifica pentru a forma placenta și embrionul, în timp ce celelalte părți ale corpului bebelușului încep să se dezvolte.

Săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 6 de sarcină >>>

Bebelușul tău tău are acum dimensiunea unui bob de mazăre și la acest moment începe să i se formeze chipul, ceea ce e un lucru extraordinar!

Săptămâna 6 de sarcină

SFAT

Este momentul în care este oportun să scoți din dieta ta zilnică alimentele nepasteurizate, carnea gătită în sânge, ouăle și orice alte preparate în stare crudă.

Dacă ai animale de companie (de exemplu pisică), îți recomandăm ca în această perioadă să eviți curățarea litierei pentru că există riscul de a face toxoplasmoză, o infecție care ar putea afecta bebelușul.

Ai mai multă grijă de dinții tăi în această perioadă și nu efectua radiografii dentare, căci vei expusă la raze X!

Menține un stil de viata sănătos, bazat pe consumul de fructe și legume.

Acceptă greața și oboseala ca stări naturale ale perioadei, fără a recurge la pastile sau alte tratamente.

Tot acum poți să dai vestea cea mare printre familie și prieteni, dar asta este o decizie care depinde doar tine și partenerul de viață. În vreme ce unele cupluri așteaptă cu entuziasm să dea vestea cea mare, altele preferă să-și păstreze știrile până după a treia lună, când riscul de avort spontan scade vertiginos.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe