SĂPTĂMÂNA 6 DE SARCINĂ

Bebelușul tău are acum dimensiunea unui bob de mazăre și la acest moment începe să i se formeze chipul, ceea ce e un lucru extraordinar! Deși abia peste săptămâni bune vei putea afla sexul minunii tale, ea se dezvoltă chiar acum.

Săptămâna 6 raportată la copilul tău

Este foarte probabil ca acum să apară simptomele unei sarcini în adevăratul sens al cuvântului. Știm că aceste simptome nu sunt cele mai ușor de suportat, dar capul sus și încurajează-te! Ai toate motivele să o faci!

Privește aspectele pozitive ale perioadei în care te afli! Faldurile de țesut din partea proeminentă de sus se dezvoltă în maxilarul, obrajii și bărbia bebelușului, care se vor transforma cât de curând în cea mai frumoasă fețișoară pe care ai văzut-o vreodată: chipul copilașului tău! Micile orificii de pe ambele părți ale capului sunt canalele urechilor în dezvoltare, iar punctele mici de pe față se vor transforma apoi în ochii și nasul bebelușului. Tot în săptămâna aceasta încep să se dezvolte rinichii, ficatul și plămânii, împreună cu inima, care acum bate de aproximativ 110 ori pe minut (și tot mai rapid în fiecare zi care trece).

Nucleul este în această săptămâna 6 cât un bob de mazăre. Este foarte important sa reții că măsurarea micii formațiuni se efectuează în diametru. Acest fapt este influențat de evoluția copilului. Așadar, picioarele sale vor fi îndoite, ceea ce va face un pic mai dificilă obținerea unei evaluări corecte privind întreaga lungime a corpului.

Săptămâna 6 raportată la corpul tău

În această săptămână, corpul tău, privit din exterior, nu pare ca traversează schimbări majore, faptul ca există destule simptome care te vor atenționa că în corpul tău se dezvolta o ființă minunată. Așa cum mai aminteam, nu te îngrijora dacă te simți obosită, balonată, ai arsuri la stomac și mici indigestii. Acestea sunt stări normale prin care trece orice viitoare mămică.

Tot în această perioada vei sesiza că va crește și frecvența urinării. Acest lucru nu este cel mai plăcut simptom pentru nicio femeie, cu atât mai mult când este însărcinată (mai ales când somnul îi este odihnitor). Urinarea frecventa este unul dintre cele mai frecvente simptome din sarcină pentru că hormonul HCG augmentează fluxul sanguin în zona pelviană. Acum aparatul renal devine din ce în ce mai eficient și elimina toxinele aflate în corp. Mai mult de atât, uterul este în continuă dezvoltare și împinge vezica urinară, lăsând tot mai puțin spațiu de stocare pentru urină.

Din fericire, această presiune pe care o resimți acum, va dispărea odată ce uterul se ridică în cavitatea abdominală, dar asta abia în cel de-al doilea trimestru de sarcină.

Si pentru ca deja era momentul, iți spunem acum că iți poți planifica prima vizită medicală!

Această primă vizită o să fie cu siguranță foarte așteptat și te credem pe cuvânt! Ea consta într-un examen fizic aprofundat, o examinare pelvian, teste de sânge și verificarea factorul RH-ului. Odată cu efectuarea analizelor recomandate, vei afla dacă bebelușul tău este expus la riscuri ce pot implica anomalii cromozomiale. In plus, vei efectua și teste pentru boli cu transmitere sexuală, imunitate la rujeolă și alte testări pentru boli genetice specifice. Urina va fi testată pentru glucoză, proteine, celule roșii și albe din sânge și alte posibile bacterii.

Profitând de acesta vizită, poți declara momentul oportun și este chiar recomandat să te pregătești cu cele mai neașteptate întrebări sau neclarități! Comunica sincer și deschis cu medicul specialist care se ocupa de sarcina ta și creați o legătura foarte apropiată. Reține că este nevoie să fii pregătită să răspunzi și tu la o serie de întrebări despre istoricul tău medical. Gândește-te ca aceste întrebări, sau mai bine spus această discuție are pe lângă rol informativ, și un rol de a te lămuri, liniști cu privire la unele aspecte care nu iți sunt foarte clar conturate.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 5 de sarcină

Nucleul de celule începe să se transforme în embrion și are dimensiunea unei semințe de portocală. Acum, Inima și sistemul circulator se dezvoltă, în timp ce nivelurile hormonului de sarcină (HCG) din corp cresc.

Săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 7 de sarcină >>>

În săptămâna 7, copilul are dimensiunea unui afine, dar sânii tăi cresc mai repede cu o rapiditate fantastică.

Săptămâna 7 de sarcină

SFAT

În această etapă, evită să consumi peștele spadă și macroul, dar nu renunța definitiv la fructele de mare. Poți mânca specialități bine gătite, ton conservat, somon (cel sălbatic este cel mai bun) sau cod doar o dată pe săptămână.

Evită să iți vopsești părul, cel puțin în primul trimestru, pentru că pielea scalpului absoarbe substanțele chimice din vopseaua de păr. Așadar, ai grijă și la acest aspect și întreabă specialistul ce produse de îngrijire iți recomandă să utilizezi.

Consumă mai multe fructe și legume, fără a ocoli carnea (sursă principală de proteine).

Nu te stresa suplimentar, și nu uita să îți continui exercițiile fizice, însă fără a exagera.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe