SĂPTĂMÂNA 7 DE SARCINĂ

În săptămâna 7, copilul are dimensiunea unui afine, dar sânii tăi cresc mai repede cu o rapiditate fantastică.

Săptămâna 7 raportată la copilul tău

Bebelușul are acum o lungime de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă ți se pare totuși ca este micuț, gândește-te că este de 10.000 de ori mai mare decât a fost la concepție, fix acum o lună. Dezvoltarea în perioada acestei etape se concentrează cel mai mult în partea de sus, mai exact la cap deoarece celulele creierului noi sunt generate la o rată de 100/minut.

Brațele și piciorușele încep să crească și se dezvoltă mai mult împărțindu-se armonios segmente de mână, braț și umăr și ulterior, segmente de picior, genunchi și laba piciorului. Chiar dacă la nivel vizual, aceste segmente nu se observă foarte clar, în această săptămână se formează gura și limba copilului. Rinichii sunt de asemenea formați și sunt pregătiți să își înceapă activitatea importantă de gestionare a toxinelor.

În curând, bebelușul va începe să producă urină, dar deocamdată nu te gândi la achiziționare de scutece.

Săptămâna 7 raportată la corpul tău

Dacă în săptămâna 7 bebelușul este doar cat o afină, ei bine, sănii tăi deja încep sa ia o forma din ce în ce mai mare. Ceea ce nu e neapărat rău, dacă nu ar fi dureroși și sensibili. Această dezvoltare accelerată a sânilor apare tot datorită celor 2 hormoni: estrogen și progesteron, hormonii necesari sarcinii.  Explicația vine tocmai aici: grăsimea din sâni crește, fluxul de sânge în zonă crește și el, sfârcurile tale se măresc, iar areola (zona mai închisă la culoare din jurul mamelonului) devine mare. Acum vor apărea și așa numitele Montgomery tubercles (mici umflături din jurul sfârcului). Acestea sunt glande sudoripare care alimentează lubrifierea către areolă.

Așadar, corpul începe deja să pregătească terenul pentru ca bebelușul să se poată adapta condițiilor și totodată hrăni atunci când va ieși din siguranța uterului, în aproximativ 33 de săptămâni!

Săptămâna 7 de sarcină vine cu o sumedenie de pofte alimentare frecvente și uneori confuze. Este posibil să începi să urăști gustul pe care-l iubeai ce-l mai mult sau să preferi mâncăruri de care înainte de sarcină nici nu te atingeai. Îți recomandăm să te bucuri de noile tale preferințe prin toate mijloacele pe care le ai și lasă-ți papilele gustative să experimenteze pe deplin această schimbare.  Evită totuși alimentele care nu fac bine sarcinii, iar dacă acestea nu îți sunt foarte clare, nu ar strică să rogi medicul să îți furnizeze o listă cu produse de care te poți bucura liniștită.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 6 de sarcină

Bebelușul tău tău are acum dimensiunea unui bob de mazăre și la acest moment începe să i se formeze chipul, ceea ce e un lucru extraordinar!

Săptămâna 6 de sarcină

Săptămâna 8 de sarcină >>>

Este perioada în care nucleul de mărimea unei frăguțe începe să se miște în uter și mare grijă, acum este posibil să-ți fie rău dimineața și nu numai. Este normal și stai liniștită, o să te simți mai bine după o scurtă vizită la baie! Uterul se dezvoltă până ajunge de dimensiunea unui grapefruit. Creșterea nu e semnificativă dacă privești din exterior, ținând cont de faptul că în starea normală, uterul tău era înainte de sarcină de dimensiunea unui pumn.

Săptămâna 8 de sarcină

SFAT

Pregătește-te pentru prima vizită la medic! Fă-ți o lista de întrebări și o listă de date importante (prima zi a ultimei perioade menstruale) și informații esențiale despre istoricul tău medical.

Mănâncă atât cât trebuie și nu mai mult, nu face excese și renunță cu orice preț poftele nesănătoase!

Continuă să faci mișcare pentru a te menține în formă și pentru a asigura o bună oxigenare a creierului. Reține că sportul inhibă stresul și ține gândurile ciudate departe de tine.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe