SĂPTĂMÂNA 8 DE SARCINĂ

Este perioada în care nucleul de mărimea unei frăguțe, începe să se miște în uter și mare grijă, acum este posibil să-ți fie rău dimineață și nu numai. Este normal și stai liniștită, o să te simți mai bine după o scurtă vizită la baie! Uterul se dezvolta până ajunge de dimensiunea unui grapefruit. Creșterea nu e semnificativă dacă privești din exterior, ținând cont de faptul că în starea normală, uterul tău era înainte de sarcină de dimensiunea unui pumn.

Săptămâna 8 raportată la copilul tău

În aceasta săptămână de sarcină, bebelușul tău a trecut de dimensiunea de afină, la dimensiunile unei cireșe. Poate creșterea nu ți se pare semnificativă, dar fiecare săptămâna vine cu noi schimbări deloc de neglijat în micuțul corp ce se dezvoltă în burtica ta. Este un lucru minunat și poate ar fi util să știi că acum, bebelușul are buze, nas și pleoape. Încep să i se contureze trăsăturile umane, degetele de la picioare încep să se vadă și se poate observa și forma buzei superioare, vârful proeminent al nasului și chiar pleoapele mici și subțiri.

Viața din interiorul tău începe sa prindă din ce în ce mai mult contur și, deși nu sesizezi, bebelușul începe să facă tot mai multe mișcări spontane. Mai mult de atât, încheieturile se vor stabiliza și ele, ceea ce înseamnă că bebelușul tău va avea coate și va putea să își miște mânuțeleSă nu te surprindă, dar inima îi bate incredibil de repede (150-170 de ori pe minut – cam de două ori mai rapid decât a ta). Ușor ușor, uterul se dezvoltă miraculos, iar odată cu asta, volumul lichidului amniotic se mărește. Și toate acestea pentru a crea micuțului un spațiu propice dezvoltării armonioase.

Săptămâna 8 raportată la corpul tău

În aceasta săptămâna începi să iei în greutate și să capeți forme ceva mai rotunjoare. Nu foarte mult, dar destul de vizibil  în zona abdomenului și a sânilor. O idee bună ar fi să îți cumperi un sutien pentru gravide și alege-l puțin mai mare, pentru ca sânii tăi să stea confortabil și să nu fie nevoie să cumperi altul desExplicația este simplă: uterul, care în mod normal este de dimensiunea unui pumn, este în acest punct al sarcinii de dimensiunea unui grapefruit mărișor. În această perioada este posibil să faci cunoștință cu „răul” de dimineață (și nu numai) specific femeilor însărcinate! Pentru liniștea ta, îți spunem că 75 % dintre femeile însărcinate traversează aceste simptome, iar această informație ar putea să te ajute măcar moral și să faci față cu brio acestei perioade. Mai ales că după săptămânile 12-13 de sarcină, răul acesta se va reduce considerabil.

Schimbările pe care le experimentează corpul tău sunt cauzate și, implicit influențate, de nivelul crescut de HCG și a estrogenului care traversează corpul tău. Relaxarea mușchilor din tractul digestiv fac digestia mai puțin eficientă din cauza ridicării nivelului de progesteron sau a întinderii rapide a mușchilor uterini. Este posibil să te confrunți cu  dureri de cap, tocmai de aceea, te sfătuim să discuți cu medicul care te supraveghează despre calmantele pe care le poți lua pe perioada sarcinii, în așa fel încât să nu conțină substanțe nocive care să dăuneze și să influențeze dezvoltarea bebelușului tău.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 7 de sarcină

În săptămâna 7, copilul are dimensiunea unui afine, dar sânii tăi cresc mai repede cu o rapiditate fantastică.

Săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 9 de sarcină >>>

Bebelușul tău are dimensiunea unei măsline, tot acum se dezvoltă mușchii și asta te va obosi puțin. Îți recomandăm să te odihnești suficient, deci cel mai bine este să dormi cât mai mult.

Săptămâna 9 de sarcină

SFAT

Încearcă să mănânci mai puțin și mai des, lucrează cu mentalul tău și ajută-ți corpul cât poți de mult! Cu atât mai mult cu cât  urmează să apară arsurile obișnuite stomacale și o să-ți prindă bine mese dese. În final, amintește-ți că răul de dimineață, este un semn că ai o sarcină normală. Pentru a traversa mai simplu aceasta etapă, retine că fructele sunt cele care te vor salva de grețuri și-ți vor aduce cea mai dulce recompensă, plină de vitamine și substanțe nutritive perfecte pentru tine și bebelușul tău.

De acum poți începe să faci mișcare, de exemplu, genuflexiuni! Aceste mișcări îți vor întări și tonifia coapsele și vor ajuta bebelușul să coboare în timpul sarcinii. Menține poziția corecta de 10 până la 30 de secunde și repetă mișcarea de 5 ori.

Creșterea hormonală în timpul sarcinii îți poate provoca pete întunecate pe piele și pe față, dar dacă vei folosi produse de îngrijire cu factor de protecție solară SPF-15, vei reuși să le eviți.

Consumă hrană sănătoasă, fructe, legume și carne, având grijă să nu mănânci mai mult decât are nevoie organismul tău.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe