SĂPTĂMÂNA 9 DE SARCINĂ

Bebelușul tău are dimensiunea unei măsline, tot acum se dezvoltă mușchii și asta te va obosi puțin. Îți recomandăm să te odihnești suficient, deci cel mai bine este să dormi cât mai mult.

Săptămâna 9 raportată la copilul tău

Bebelușul ajunge în săptămâna aceasta la dimensiunea unei măsline verzi, iar în lungime măsoară aproximativ 2 cm. Acum este momentul în care bebelușul are parte de ultima etapă de dezvoltare ca nucleu, din săptămâna 10, el se transformă în făt. Capul s-a rotunjit și este mai dezvoltat, urechile continuă să crească, iar bebelușul începe să arate cât mai mult a ființă umană. În plus, degetele de la picioare sunt vizibile și toate organele esențiale ale copilului (inima, creierul, rinichii, ficatul și plămânii) au început să se dezvolte. Tot în această fază, începe dezvoltarea mușchilor de la mâini și picioare și, chiar dacă tu nu vei simți nimic, bebelușul începe să facă primele mișcări.

Inima bebelușului este destul de dezvoltată și așadar acum este posibil ca bătăile să fie auzite printr-o ecografie Doppler.  Chiar dacă aceste  nu se aud asa cum trebuie sau cum ai vrea, nu trebuie să îți faci griji, înseamnă doar că bebelușul tău se ascunde în colțul uterului sau are spatele cu față-n afară. O să ai ocazia să auzi și sa te bucuri de ritmul minunat al inimii bebelușului tău în mod sigur, în următoarea săptămână.

Săptămâna 9 raportată la corpul tău

Corpul tău trece prin schimbări majore și ca atare, aceste lucruri încep fie sesizate și către cei din jurul tău. La acest moment, hainele devin mai strâmte în jurul taliei, sânii sunt în continuare grei și dureroși și încă mai alergi la baie de câteva ori pe zi. Tot acum este posibil să-ți simți capul și picioarele grele, iar starea de oboseală o să te trimită sa te odihnești mai devreme ca niciodată.

Stare de oboseală exagerată este simptom comun pentru majoritatea femeilor însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină și este de înțeles. Să aduci un copil pe lume nu e muncă ușoară. Corpul lucrează în această perioadă la foc continuu și se pregătește serios pentru maternitate. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce se dezvoltă placenta și întreaga existență a bebelușului tău. Mai mult decât atât, te informăm că nivelul hormonilor a crescut semnificativ, ceea ce determină o scădere a zahărului din sânge și a tensiunii arteriale. Asta explică starea de oboseală.

Nu te impacienta, foarte curând construcția placentei se va finaliza și te vei scăpa de povara răului de dimineață, iar oboseala se va diminua simțitor. O să mai lupți cu oboseala o scurta vreme, dar gândește-te că în pântecele tău, bebelușul devine din ce în ce mai mare și mai activ. Tratarea grețurilor și a vărsăturilor în timpul sarcinii nu este imposibilă! Este important să ai tot timpul prezente în minte nevoile bebelușului. Ce te poate ajuta sunt mesele dese și în porții mici, consumul de fructe proaspete care să îți taie senzația de greață și să te repună pe picioare.

AFLĂ TOTUL DESPRE SARCINA TA, PAS CU PAS

<<< Săptămâna 8 de sarcină

Este perioada în care nucleul de mărimea unei frăguțe începe să se miște în uter și mare grijă, acum este posibil să-ți fie rău dimineața și nu numai. Este normal și stai liniștită, o să te simți mai bine după o scurtă vizită la baie! Uterul se dezvoltă până ajunge de dimensiunea unui grapefruit. Creșterea nu e semnificativă dacă privești din exterior, ținând cont de faptul că în starea normală, uterul tău era înainte de sarcină de dimensiunea unui pumn.

Săptămâna 8 de sarcină

Săptămâna 10 de sarcină >>>

Bebelușul tău avansează de la starea de nucleu la starea de făt și începe etapa de dezvoltare a oaselor și a cartilajelor. Este posibil să ai de luptat cu un nou simptom: constipația!

Săptămâna 10 de sarcină

SFAT

Evită alimentele picante sau grase și încearcă medicamentele antiacide. Ele te ajută să scapi de arsuri și conțin doza de calciu suplimentar de care oricum ai nevoie în sarcină. Încearcă să dormi pe partea stângă, în acest fel uterul nu va apăsa pe intestine și va permite un flux sanguin mai bun pentru bebeluș.

În săptămâna 9 este indicat să discuți cu medicul specialist despre teste genetice comune, inclusiv despre testele prenatale noninvazive. Aceste teste se fac de obicei în săptămânile 10-13 de sarcină.

Află când se va naște bebelușul tău

Bănuiești că ești însărcinată sau tocmai ai aflat vestea cea mare? Dacă arzi de nerăbdare să știi când îți vei ține puiul în brațe, introdu data ultimei menstruații și vezi când urmează să devii mămică.

Calculează!

CITEȘTE ȘI:

Morfologia fetală

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului. se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni.

Află mai multe

Apa, esențială pentru o sarcină sănătoasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum minim de apă, de la 2 litri pe zi, pentru orice adult. Femeile însărcinate trebuie să ia în serios această sugestie pentru că apa este cea care asigură transportul tuturor nutrienților către placentă și bebeluș.

Află mai multe

Grețurile în sarcină

Femeile însărcinate pot descoperi că grețurile matinale nu sunt doar matinale. Această prima descoperire poate fi urmată și de vestea că, în unele situații, ele durează mai mult decât primul trimestru de sarcină, continuând nestingherite și în cel de-al doilea.

Află mai multe