fbpx
Programări:    +40 749 089 890  +40 745 120 800
Open/Close Menu Clinica de obstetrică - ginecologie și medicină materno - fetală
Ce trebuie să știi despre testul Babeș – Papanicolau - Femme Boutique Medical

Ce trebuie să știi despre testul Babeș – Papanicolau

Cel puțin la nivel teoretic, toată lumea cunoaște importanța prevenției și a necesității de a vedea, în mod regulat, cum stăm cu sănătatea. Cu toate acestea, din diferite motive, de multe ori amânăm zi după zi momentul când trebuie să ne prezentăm la medic. Sunt însă analize care, efectuate o dată pe an, ne pot scuti de multe neplăceri, suferințe, iar în unele cazuri ne pot chiar salva viața. Testul Babeș – Papanicolau intră în această categorie, pentru că prin intermediul său pot fi depistate precoce toate anomaliile celulare ale colului uterin – de la infecții bacteriene, virale, parazitare sau fungice, până la cancer.

Testul Babeș – Papanicolau este un examen citologic de rutină, însă de importanță majoră în ginecologie. Orice femeie cu vârsta între 21 și 65 de ani ar trebui să realizeze periodic acest tip de testare care ajută la depistarea cancerului de col uterin, al doilea tip de cancer în ce privește mortalitatea, în România. Acest clasament ar putea să nu arate astfel, dacă fiecare dintre noi ar acorda importanța cuvenită analizelor periodice. Din acest punct de vedere, este esențial să fim informate. O femeie care cunoaște beneficiile concrete ale consultațiilor ginecologice nu va ezita să facă aceasta pentru sănătatea ei. Din această cauză ne-am propus astăzi să vă vorbim despre una dintre cele mai importante analize ginecologice. Iată 7 lucruri pe care trebuie să le știți despre testul Babeș – Papanicolau.

  1. Se recomandă ca testul Babeș – Papanicolau să fie efectuat începând cu vârsta de 21 de ani sau la trei ani după începerea vieții sexuale. Dacă medicul ginecolog nu are o recomandare specială, femeile de până la 30 de ani pot efectua testul o dată la doi ani sau chiar la trei, dacă au existat trei rezultate negative la rând. Pentru femeile între 30 și 64 de ani se recomandă efectuarea anuală a testului Papanicolau.
  2. Chiar și femeile aflate la menopauză trebuie să facă periodic testul Babeș – Papanicolau. Însă, după vârsta de 65 de ani, medicul poate decide dacă testarea mai trebuie efectuată sau nu, mai ales dacă rezultatul analizei a fost negativ de trei ori consecutiv.
  3. Testul Babeș – Papanicolau este cu atât mai recomandat cu cât: viața sexuală debutează înainte de 18 ani, sunt întreținute contacte sexuale cu mai mulți parteneri sau partenerul are relații intime cu mai multe femei. De asemenea, este indicat să nu minimalizăm funcția preventivă a testului Babeș – Papanicolau dacă am avut o boală cu transmitere sexuală.
  4. Să nu ne iluzionăm că folosirea prezervativului ne oferă o protecție imbatabilă. Virusul HPV, principala cauză a cancerului de col uterin, care poate fi depistat prin testarea Babeș – Papanicolau poate fi transmis și prin atingere intimă și prin sex oral. Acest tip de analiză, efectuată cu regularitate poate preveni prin tratamentul recomandat de medic apariția unor boli grave, precum cancerul de col uterin.
  5. Un rezultat pozitiv la testul Babeș – Papanicolau nu este „un capăt de țară”. Până la 10% dintre femei primesc în cazul unui astfel de test rezultatul „pozitiv” sau anormal, însă numai în cazul unui mic procent este vorba despre cancer cervical. Un rezultat pozitiv la testul Babeș – Papanicolau necesită o atenție sporită din partea medicului, care poate decide repetarea analizei, un test HPV (detectarea infectării cu Human Papiloma Virus), o colposcopie sau biopsie cervicală, urmate de tratamentul corespunzător.
  6. Multe femei amână efectuarea testării Babeș – Papanicolau, din cauza unui posibil disconfort resimțit în timpul recoltării analizei. Dacă ne gândim însă că, în cel mai strict sens al cuvântului, acest test ne poate scuti pe viitor de multe suferințe, poate ne vom reconsidera opiniile. Starea de relaxare a pacientei este secretul unei testări Papanicolau fără niciun disconfort. Însă este importantă și pregătirea preliminară pentru analiză. Cu 48 de ore înainte de testul Papanicolau se recomandă să nu se folosească tampoane intravaginale, ovule, spermicide, să nu se facă spălături vaginale și nici să nu se întrețină relații intime. Pentru acuratețea testării este indicat ca pacienta să nu se afle în perioada menstruației.
  7. Testul Papanicolau prelucrat în mediu lichid, una dintre metodele de screening citologic de dată recentă, are mai multe avantaje față de metoda convențională. Un procent de peste 90% dintre celule pot fi utilizate spre analiză, rezultatul are un grad mai ridicat de acuratețe, iar proba prelevată poate fi utilizată și pentru testul HPV (depistarea infectării cu Human Papiloma Virus).

Te-ar putea interesa și: