fbpx
Programări:    +40 749 089 890  +40 745 120 800
Open/Close Menu Clinica de obstetrică - ginecologie și medicină materno - fetală

Dr. Mona Zvanca, medic primar obstetrica – ginecologie, supraspecializare în medicina materno-fetala in cadrul clinicii de ginecologie și medicina materno – fetala Femme Boutique Medical din Bucuresti detaliaza in materialul video de mai jos despre doua bacterii care traiesc in corpul uman la nivelul orofaringelui, tractului respirator superior sau tractului urogenital.

Cuprins:

Ce sunt Mycoplasma si Ureaplasma?

Mycoplasma si Ureaplasma sunt bacterii inrudite cu Chlamydia si gonococul, agenti ai bolilor cu transmitere sexuala. Oarecum in plan secund, aceste 2 bacterii dau simptomatologie mai redusa. Sunt organisme foarte mici si foarte greu de cultivat, similar cu Chlamydia, nefiind accesibile testelor obisnuite. Asadar necesita o testare speciala care se cere in mod specific. Aceste 2 bacterii au efecte negative asupra feritilitatii.

Cum afecteaza nou nascutul?

Mycoplasma pnaeumonie are, in primul rand, tendinta de a se localiza la nivelul cailor respiratorii, insa si Ureaplasma poate sa determine infectii ale cailor respiratorii. Acest lucru se intampla foarte rar se intampla la adult. Fatul insa, tinand cont si de vecinatatea sa cu prezenta acestor micro-organisme la nivelul colului, este expus, mai ales de lipsa sau posibilitatile foarte reduse de aparare in viata postnatala.

Chiar daca fatul prezinta anticorpii de la mama si se naste si pastreaza o serie dintre anticorpii materni, acestia nu-l protejeaza in fata infectiilor respiratorii cu acest tip de bacterii. Fatul poate astfel dezvolta fenomene si probleme de infectii respiratorii cu Mycoplasma si Ureaplasma.

Care sunt simptomele infectiei cu Mycoplasma si Ureaplasma la femeia insarcinata

Femeia insarcinata este, in general, asimptomatica la fel ca si femeia in afara sarcinii atunci cand prezinta aceste micro-organisme. Din acest motiv este discutat in multe tari daca este necesara testarea pentru aceste 2 bacterii. Aceasta recomandare nu o regasim in majoritatea ghidurilor de buna practica obstetricala, asadar nu este recomandata testarea pe parcursul sarcinii.

Pe de alta parte, insa, daca intrebam pediatrii, tinand cont de efectele asupra nou-nascutului, este recomandata testarea pentru Mycoplasma si Ureaplasma, macar in ultimul trimestru. Se recomanda tratament inca din sarcina daca aceste micro-organisme sunt prezente la nivelul colului. Nu se cunosc insa efectele asupra parcursului sarcinii.

Cum se efectueaza analiza de Mycoplasma si Ureaplasma

Metoda de analiza de identificare a infectiei cu aceste 2 bacterii este foarte simpla si se poate efectuea in orice cabinet ginecologic. Ca orice analiza de acest tip presupune expunerea si vizualizarea colului cu ajutorul unui specul, dupa care ultilizarea unor teste speciale, tintite pentru analizarea acestor micro-organisme.

Mycoplasma si Ureaplasma nu supravietuiesc in mediul exterior si cea mai mare parte a mediilor de cultura nu le sunt favorabile. Asadar trebuie recoltate in medii speciale. Singura caracteristica pentru aceste bacterii este ca daca vrem sa le diagnosticam, trebuie sa le cautam tintit.

Autor: Dr. Mona Zvanca, medic primar obstetrica – ginecologie. Supraspecializare in medicina materno-fetala.

Dr. Mona Zvanca - medic primar obstetrica - ginecologie si medicina materno - fetala Femme Boutique Medical I Femmeboutiquemedical.com

Dr. Mona Zvâncă

Mona Zvâncă este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu supraspecializare în medicină materno-fetală.

Asistent universitar în cadrul Catedrei de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, a participat alături de renumitul profesor Kypros Nicolaides la cursul de FMF – First trimester screening.

Află mai multe →